Hovedsiden    Infosiden Visjon


Hvorfor jeg arbeider med VBA

Programmering har jeg syslet med siden tidlig på 70-tallet, den gang Maskinen (med stor M) sto i lufttette lokaler og brukergrensesnittet var en skoeske med hullkort.

Like lenge har jeg lekt med det skrevne ord som leilighetsskribent, i begynnelsen med blyant, viskelær, skrivemaskin og fysisk saks og lim.

Like over grensen til åttitallet ble jeg introdusert til Notis, min første kjærlighet blant tekstbehandlere. Selv om Microsofts elektroniske saks lå enda et tiår frem i tiden, ble jeg solgt øyeblikkelig. Tenk å kunne endre, rette og flytte tekst med noen få tastetrykk! I det hele tatt - skriv først og tenk etterpå!

Og så, på nittitallet, kom syntesen av alle mine lidenskaper. Programmering, tekstbehandling og forfatterskap i en og samme pakke. Først WordBasic, deretter Visual Basic for Applications. Eller VBA.

Enten det er standard dokumentproduksjon eller tilpasning av funksjonaliteten i Officepakken - jeg blir like fascinert av hver oppgave. Redigering, tilpasning og analysering av store eksisterende dokumenter - det er ingen grenser for hva en VBAsnutt som løper gjennom uregjerlige dokumenter kan få til!

Det er kanskje ikke så mye lidenskap knyttet til å lage et tilbudsbrev med en dialogboks, men gleden over å se tekst vokse frem på riktig sted og med ønsket innhold i det OK-knappen forlates - ja, den er i høyeste grad til stede.

Visste du at Word og VBA kunne løse kryssord? *) Eller bytte rekkefølge på to bokstaver med et eneste høyreklikk? Eller finne ut hvilke ord du bruker oftest? Eller at alle Word og Excels dialogbokser kan startes med de forhåndsbestemte valgene du ønsker?

 

Excel fascinerer i  minst samme grad. Regnearket er for mange det beste grensesnittet mot datamaskinens regnekraft. Med VBA bak formlene igjen blir det et tallverktøy og rapportverktøy av uante dimensjoner.

Da norske fysikere regnet partikkelbaner i nordlyset på begynnelsen av det 20. århundre, tok jobben over fem år for hånd....

Matematikeren i meg koser seg for eksempel ekstra når vi lar VBA bevege seg på kryss og tvers gjennom 100 x 100-matriser og regne sannsynlighetsformler for Statens Pensjonskasse.    

 

Jeg driver med dette fordi det er gøy - du kan få hjelp av meg fordi jeg vet hva jeg driver med og trives med det jeg driver med!

Tilbake til toppen av siden


Copyright © 2015 Vidar Nakling

Microsoft and Windows are registered trademarks of Microsoft Corporation.

 

Kryssord-og anagramfunksjonene i stavekontrollen forsvant dessverre med Word 97.